Gidsen met tips

De gidsen zijn samengesteld door medewerkers van Zorgburo De Liemers. Kies afhankelijk van de leeftijd van uw kind(eren) de juiste gids. Klik op de titels om te downloaden.

Gids voor kinderen van 3 tot 8 jaar

Gids voor kinderen van 8 tot 14 jaar

Gids voor kinderen van 14 tot 18 jaar 

 

Corona uitleg voor kinderen met Autisme 

Het Corona virus is een nieuwe ziekte en erg besmettelijk. Wereldwijd worden veel maatregelen getroffen om deze pandemie zo goed mogelijk in te perken.  

Het dagelijkse leven is nu voor iedereen anders dan normaal. Dat is voor mensen met autisme extra lastig! 

TIPS: 

Er is veel onduidelijk en onzeker in deze tijd. Doseer de informatie over deze crisis. En leg de context uit 

Overstelp een kind niet met Corona informatie. Iedereen praat erover, info op TV/ radio en op de sociale media staan veel berichten, ook veel nieuws wat niet klopt! 

Beperk het nieuws het liefst op een paar vaste momenten in de dag. Neem ook bewust een pauze van al deze informatie. Dat kan door mobieltjes weg te doen en het nieuws even over te slaan. Het is helpend om dan wat samen te doen wat gezelligheid kan opleveren. 

Geef antwoord op vragen van kinderen, maar niet meer informatie dan nodig is. Als je kind erg veel vragen heeft de hele dag door en daar onrustig van is, spreek dan bijvoorbeeld 2 vraagkwartiertjes af op een dag. Hiermee structureer je het en kun je overprikkeling voorkomen. 

Wees eerlijk over wat er kan gebeuren als iemand ziek wordt. Maar relativeer hierbij ook dat het om een kleine groep mensen gaat die erg ziek kan worden of zelfs dood kan gaan door het virus. 

Heb oog voor het positieve; benoem wat je met elkaar kunt doen om gezond te blijven. En bedenk met elkaar wat je allemaal nog wel kunt doen (in plaats van wat niet kan qua activiteiten). Je kunt ook elke dag met elkaar aan tafel bespreken wat er positief was aan de dag (bijvoorbeeld; we hebben lekker gegeten met elkaar). 

Merk je dat je kind veel piekert? Plan dan ook piekertijd in. Laat je kind desnoods alle piekers opschrijven zodat je die dan kunt bespreken. 

Je kunt de Corona informatievideo bekijken die gemaakt is door het Zorgburo. Klik dan hier.

 

(Deze tekst is gebaseerd op: Autisme en het Coronavirus: 20 tips door Peter Vermeulen (Autisme Centraal).