Op deze pagina zullen wij informatie, in de vorm van filmpjes, plaatsen voor onze jongeren en de volwassen cliënten. Zoals Mariët in het eerste filmpje zegt, om te steunen in deze moeilijke tijd. Wij zullen proberen  op dinsdag- en vrijdagochtend rond 9u een nieuw filmpje toe te voegen.

Let op: vanaf heden plaatsen wij hier elke dinsdag een filmpje. 

Daarnaast kun je hier een gids downloaden met tips en hulpmiddelen voor volwassenen in Corona- Tijd, samengesteld door medewerkers van Zorgburo De Liemers. Klik hier: 

Gids voor volwassenen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De filmpjes:

Dinsdag 8/1: Mindful wandelen. Met deze oefeningen tijdens je wandeling maak je gebruik van mindfulness. Scoor aan het begin en einde van de wandeling hoe het met je gaat.

Dinsdag 1/12: Nee zeggen. Heb je soms al ergens ja op gezegd, terwijl je eigenlijk nee wilde zeggen? Vind je NEE zeggen ook moeilijk om te zeggen tegen anderen? Kijk dit filmpje dan eens!

Dinsdag 24/11: Corona en de toekomst. Hoe kun je omgaan met alle onzekerheid die er op dit moment is? Hoe voel jij je over dat alles anders loopt dan normaal? Kijk wat je kunt doen om je beter te voelen!

Dinsdag 17/11: Emotieregulatie. Eén van de vaardigheden die onder de executieve functies vallen is emotieregulatie. In dit filmpje vind je meer uitleg over wat dit inhoudt en hoe je kunt proberen om beter te worden in het het reguleren van je emoties.

Dinsdag 10/11: Ballast loslaten. Hoe kun je tijdens een wandeling je rugzak wat leger krijgen? In dit filmpje een oefening die je kunt uitproberen om jouw ballast kwijt te raken!

Dinsdag 3/11: In dit filmpje wordt aan de hand van een vergelijking uitgelegd hoe prikkels binnenkomen, wat er gebeurt als er teveel prikkels zijn en waarom het tijd kost om iets te veranderen als je anders met prikkels wil omgaan.

Dinsdag 27/10: Waar kun je allemaal over piekeren? En hoe kun je zorgen dat je niet de hele dag bezig bent met je eigen piekergedachten? In dit filmpje een paar tips die je kunt proberen!

Dinsdag 20/10: Geluk zit in kleine dingen. Misschien mogen er veel dingen niet op dit moment door Corona, maar gelukkig kunnen veel kleine dingen nog wel! En geluk vind je in de kleine dingen...

 

Dinsdag 13/10: Ontstressen met schattige dieren: Onderzoek wees onlangs uit dat mensen rustiger en blijer worden van het bekijken van foto’s en filmpjes van schattige dieren. Het zorgt ervoor dat je kunt ontstressen. En dat alleen door regelmatig te genieten van leuke dierenfilmpjes, te beginnen met dit filmpje natuurlijk! Enne.... staat het muziekje je je niet aan, dan kan je het volume uitzetten natuurlijk ;-)

 

Dinsdag 6/10: Waterval ontspanningsoefening: een begeleide fantasie om te kunnen ontspannen. Een manier om je stress en zorgen kwijt te raken.

Dinsdag 29/9: Taal aan tafel. In dit filmpje leer je meer over communicatie aan tafel. Als ouder zeg je soms makkelijker wat niet mag, dan wat wèl mag. Maar het laatste is veel duidelijker. Ook ongeschreven regels spelen aan tafel een rol. Een sociaal script kan soms helpen om deze ‘niet zichtbare’ regels toch duidelijk tekrijgen. Aan het eind een voorbeeld van een sociaal script.

Dinsdag 22/9: Van proberen kun je leren. Ben jij ook zo bang om iets fout te doen? Ga je het dan maar uit de weg? Fouten maken mag, misschien moèt het zelfs wel! Kijk het filmpje voor meer uitleg.

Dinsdag 15/9: Je kamer opruimen is al zo lastig soms. Maar er duidelijk over communiceren als ouder naar je kind, is ook niet zo makkelijk. In dit filmpje wat voorbeelden en tips wat kan helpen.

Dinsdag 8/9: Dit filmpje is vooral bedoeld voor ouders ( en misschien ook andere familieleden). Met behulp van de Koekie poster nemen we samen door welke dingen je kunt doen om rekening te houden met het autisme van jouw kind.

Dinsdag 1/9: In de reeks over executieve functies gaat dit filmpje over de vaardigheid “flexibiliteit“.

Vrijdag 28/8: Dit filmpje gaat over de Corona test. Er zijn nu steeds meer mensen die zich moeten laten testen omdat ze milde verkoudheidsklachten hebben. Dan is het fijn als je je kunt voorbereiden. In de beschrijving van het filmpje staan de links die genoemd worden.

Vrijdag 21/8: In dit filmpje wordt kort uitgelegd wat centrale coherentie is en wat dit eigenlijk te maken heeft met autisme.

Vrijdag 14/8: Communicatie is tweerichtingsverkeer. Als je iemand kunt vertellen wat jou bezighoudt, kan die ander luisteren en beter leren begrijpen. in dit filmpje ook een paar boekentips van Ria!

Vrijdag 7/8: Een hele lijst met dingen die je kunt doen als je heel gestrest bent, veel zorgen hebt of in een dipje zit. Probeer eens uit wat voor jou werkt en stel zo je eigen persoonlijke lijst samen!

Vrijdag 21/4: Een kookvlog deze keer, met een lekker recept, pulled chicken. Dus dat wordt smikkelen en smullen!

Vrijdag 24/7: Inhibitie is één van de vaardigheden die horen bij de executieve functies. In dit filmpje wordt uitgelegd wat het is en hoe je eraan kunt werken als jouw inhibitie nog niet zo sterk is.

Vrijdag 17/7: Kun jij je niet zetten tot het doen van mindfulness oefeningen? Maar denk je dat het wel goed is voor je? Als die stap te groot voelt, kun je in dit filmpje zien hoe je toch mindful bezig kunt zijn met bijvoorbeeld huishoudelijke klusjes. Even terugkomen in het moment, in het hier en nu.

Vrijdag 10/7: Time management is een van de vaardigheden binnen de executieve functies. Wat is het en hoe kun deze vaardigheid verbeteren?

Vrijdag 3/7: In dit filmpje een handmeditatie om te kunnen ontspannen en stil te staan bij de mooie, fijne en positieve dingen uit jouw leven. In de meditatie gebruiken we mudra’s oftewel handgebaren.

 

Vrijdag 26/6: Een van de executieve functies is taakinitiatie. In dit filmpje uitleg en tips over deze vaardigheid.

Vrijdag 19/6: Een ontspanningsoefening om te gebruiken als je fijn wilt gaan slapen. Je begint bij je tenen en eindigt bij je hoofd. Ria neemt je stap voor stap mee.

Vrijdag 12/6: In deze vlog kun je zien hoe makkelijk je een plakje kaas kunt omtoveren in een smakelijke cracker uit de magnetron.

Vrijdag 5/6: Een simpele oefening om je stress te verlagen, je in het hier en nu te krijgen en je gedachten te verminderen. Je gebruikt hiervoor je hand en je ademhaling. Zo eenvoudig is het.

Vrijdag 29/5: Soms heb je een probleem wat je had opgelost, maar blijft er een vervelend gevoel bij je hangen. In dit filmpje een manier hoe je dit met je eigen fantasie kunt oplossen en je weer prettig kunt gaan voelen.

 

Dinsdag 26/5: Soms is het fijn om even uit een moeilijke situatie te kunnen ontsnappen door weg te dromen. Met deze visualisatie stap je in je eigen bubbel en ga je naar een plek om weer een fijn gevoel te krijgen. Op die manier kom je meer ontspannen terug in de werkelijkheid en ziet het er ineens alweer rooskleuriger uit...

Vrijdag 22/5: Een sportieve vlog. Een workout met planken. Maar 5 minuten sporten, dus makkelijk om vaker in een week te doen. Stap voor stap zie je hoe het moet. Doe je mee?

Dinsdag 19/5: Een preoccupatie kan fijn zijn, maar soms ook voor onrust zorgen bij jezelf. Hoe werkt het nu eigenlijk? In dit voorbeeld gaat het over sportauto’s maar je kunt uiteraard ook een andere preoccupatie of hyperfocus hebben.

Vrijdag 15/5: In dit filmpje wandel ik een stukje met jou mee op jouw pad. Oordeel niet te streng over jouw handelen en sta achter jouw keuzes...

En nu je toch hier bent, dit is misschien ook leuk: Online ontmoetingsavond!

Dinsdag 12/5: Wat doe ik als anderen zich niet aan de (corona) regels houden? Ria bespreekt het volgende met je:
Wat gebeurt er met je als anderen zich niet aan de regels en afspraken houden die nu gelden door de Corona? Dat komt best wel regelmatig voor in de supermarkt. Je kunt bijvoorbeeld boos worden of in paniek raken dus naar de supermarkt gaan kan nu best stress opleveren. Ria helpt je door samen te bedenken wat goed is om te doen en wat jou kan helpen!

Vrijdag 8/5: Door middel van meditatie kun je ontspannen en beter in het hier en nu komen en blijven. Jouw favoriete bloem kun je gebruiken in deze meditatie.

Dinsdag 5/5: In deze tijd zijn er veel zorgen en krijg je snel last van niet helpende gedachten. Deze kun je laten verdwijnen. In de plaats daarvan kun je helpende gedachten bedenken. Omdenken dus.

Vrijdag 1/5: Maak je je teveel zorgen en zoek je een manier om terug te komen in het hier en nu? Gebruik je zintuigen bewust bij het maken van een wandeling!

Dinsdag 28/4: Wat kun je doen als je steeds dezelfde denkpatronen volgt? Een praktische tip om eens uit te proberen!

Vrijdag 24/4: Elke dag even stilstaan bij waar je blij mee bent of dankbaar voor bent, kan een positief effect hebben...  

Dinsdag 21/4: Het accepteren van een situatie, Mariët legt de cirkel van betrokkenheid uit, een concept ontworpen door Stephen Covey. 

Vrijdag 17/4: Volg Mariët in haar zoektocht naar ontspanning, ze lijkt niet ver te hoeven zoeken.

Dinsdag 14/4: Ontspannen door naar een fijne plek te gaan, Mariët neemt je mee op deze oefening:

Vrijdag 10/4: Foto's bewerken met Snapseed, Mariët legt het uit:

Dinsdag 7/4: Tip van Tara: Trello, een gratis online programma dat helpt bij plannen!
In het volgende filmpje wordt Trello uitgelegd:

Vrijdag 3/4: Omgaan met stress, terug naar een herinnering.

Dinsdag 31/3: Leuke tips tegen verveling, wie weet staat er iets voor je tussen?

27/3: het tweede filmpje, stress en mindfulness:

25/3: Het eerste filmpje: over omgaan met stress tijdens deze Corona-crisis, Mariët bespreekt de tips van het Rode Kruis.